Grote projecten: Waarom? Wanneer? Hoe? Waar?
17 Februari 2025

Aarschot maakt eindelijk werk van enkele grote rioleringsprojecten! Goed nieuws dus voor de waterkwaliteit! Maar heel wat buurtbewoners zijn niet voldoende of niet op de hoogte van wat er staat te gebeuren en maken zich (soms onnodig) zorgen, zoals nu bv. het geval is bij rioleringswerken in 3 straten in Rillaar. Door goed te communiceren kunnen heel wat zorgen worden weggenomen.
Voor de gemeenteraad van 13 februari 2025, liet Groen de vraag naar verdere professionalisering van projectcommunicatie agenderen.
De directe aanleiding was de aanleg van een gescheiden riolering in 3 straten in Rillaar. Omwonenden die hierdoor geïmpacteerd zijn, omdat ze bv een eigendom hebben waar een pompstation of bufferbekken is ingepland, hebben een aangetekend schrijven gekregen waarin het openbaar onderzoek aangekondigd werd. Heel wat mensen waren ongerust en zelfs boos omdat ze weinig informatie of geen toelichting hadden gekregen. We hoorden klachten over de manier waarop de gesprekken liepen. Deze werden als bedreigend en intimiderend ervaren. De communicatie omtrent dit project loopt spaak.
De aanleg van de riolering is noodzakelijk en heeft een verregaande positieve impact op onze leefomgeving, natuur, dieren en onze waterbevoorrading. Mensen weten dit en beseffen dit maar al te goed. Iedereen heeft liever een gracht met proper water ipv zwarte, grijze en chemische smurrie. Het project zelf staat dus niet ter discussie. Maar je kan wel weerstand verwachten als je zulke projecten gewoon los laat op een buurt. Omwonenden willen graag weten waarom bijvoorbeeld het pompstation of het wachtbekken daar komt en niet op een andere plaats. Waarom is dat de beste oplossing en wat zijn de objectieve redenen? Dit moet uitgelegd kunnen worden op een begrijpelijke en empathische manier door de initiatiefnemers. Dit kost tijd en is niet altijd even gemakkelijk, maar uiteindelijk loont het de moeite.
Daarom heeft Groen per e-mail op 31 januari 2025, Gerry Vrancken, schepen van openbare werken en Isabelle Dehond, schepen van milieu, gevraagd om contact op te nemen met de omwonenden en met hen in gesprek te gaan als volwaardige partners. Ondertussen hebben we vernomen dat iemand anders van Aquafin werd aangesteld om de gesprekken te voeren.
Het is duidelijk dat een project staat of valt met communicatie hieromtrent. Communicatie is een essentieel onderdeel van elk project. Alleen in het geval van effectieve duidelijke communicatie over wat, wanneer, waarom, hoe, aan wie, door wie, kan een project op begrip en medewerking van mensen die erdoor geïmpacteerd worden, rekenen.
Daarom vroeg Groen om bij grote projecten die impact hebben op inwoners, bv door onteigeningen, een communicatieplan op te maken.
Dit met als doel minder weerstand, meer begrip en dus tijd en vertrouwen te winnen. In Leuven werd ‘De dag van het betrokken bestuur’ georganiseerd door organisaties Levuur, Indiville, Bpact en Treecompany. Met praktijkvoorbeelden werd getoond hoe burgers ook bij complexe zaken betrokken kunnen worden m.b.v. externe organisaties die thuis zijn in burgerparticipatie. De vraag van Groen Aarschot gaat over een plan opstellen over hoe we als stad in de toekomst beter kunnen anticiperen op bezorgdheden en ongenoegen. Externe professionele organisaties hierbij betrekken kan een meerwaarde zijn.
Helaas ging de discussie op de gemeenteraad slechts kort over onze vraag. Het bestuur oordeelt dat de communicatie over dit project in orde is. Ons voorstel werd zowel in de gemeenteraad als in de pers beantwoord met verwijten aan het adres van Groen Aarschot. In plaats van de bezorgdheden au sérieux te nemen werd er geschoten op de boodschapper. De betrokken buurtbewoners blijven intussen in de kou.
Wij hebben geen probleem met een meningsverschil. Democratie is een georganiseerd meningsverschil en als oppositie is het net onze taak om de zebra te zijn die de andere kant op kijkt. Zo dragen we bij tot een nog beter bestuur van onze stad. We kunnen dus wel tegen een stootje, maar het debat moet correct en respectvol blijven. Wij willen als oppositie als gelijkwaardige partners gezien worden en wensen met respect beantwoord te worden bij het stellen van kritische vragen.
Tot slot willen we benadrukken dat wij alle vertrouwen hebben in onze stadsdiensten. Het is het verkozen bestuur dat de verantwoordelijkheid draagt. Wij verwachten van dat bestuur dat het buurtbewoners en burgers als partners ziet, en niet als een last bij een rioleringsproject. Alleen zo zullen we de uitdagingen op het vlak van milieu- en klimaatbeleid in de toekomst het hoofd kunnen bieden.