Buck-E kan beter!

13 Mei 2023

Buck-E kan beter!

Buck-E is een beloningssysteem voor lagereschoolkinderen waarmee ze punten kunnen sparen als ze met de fiets of te voet naar school komen. Vanuit Groen denken we dat de grootste beloning voor kinderen en hun ouders is dat ze op een veilige manier te voet of met de fiets naar school kunnen komen, zonder enige gevaarlijke oversteekplaatsen. Een bijkomend beloningssysteem als Buck-E is fijn, maar op dit moment lijkt het meer op een lege doos: er wordt te weinig over gecommuniceerd en de inruilmogelijkheden voor gespaarde punten zijn nog heel beperkt. Dat kan en moet beter.

Eind 2022 startten vijf lagere scholen uit Aarschot met het proefproject Buck-e (VBS Ourodenberg, BS Dol-fijn, BS Knipoog, VBS Langdorp en VBS Gijmel). 

De stad wil met dat platform duurzame mobiliteit stimuleren door kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan, te belonen. Een sensor op hun fiets of rugzak registreert hun verplaatsing. Ze kunnen digitale munten sparen, die ze kunnen omruilen.

Op dit moment zijn er voor Aarschot 3 locaties waar punten ingeruild kunnen worden: De Jokke Junior, De Klinker, De Kloostergang.

De keuze voor een café om je punten in te ruilen vinden we wat vreemd.

De schepen bevestigde dat er op dit moment inderdaad te weinig inruilmogelijkheden zijn. Wij denken zelf aan bv. kermis, speelgoedwinkel, zwembad, cinema,... als plaatsen om de gespaarden 'buck-E's te verzilveren.

update: Sinds augustus 2023 kunnen buck-E's ook ingeruild worden bij speelgoedwinkel Ingelberts. 

Ook het recupereren van de sleutelhangers met chip wanneer leerlingen na het 6de leerjaar de lagere school verlaten, werd op onze vraag overdacht. Het is immers zonde van verloren geld en materiaal om deze zomaar te laten verdwijnen.

Verder is het echt noodzakelijk dat er meer en beter wordt gecommuniceerd over het systeem naar ouders en kinderen toe. Nu weet eigenlijk niemand wat er met de gespaarde punten kan gedaan worden. Anders dreigt buck-e een lege doos te worden...

Ter info website buck-e: https://splash.buck-e.be/nl.html