Veiligheid

Veiligheid is een thema dat iedereen aanbelangt, dat niet rechts of links is. Met een integrale en vooral preventieve veiligheidsaanpak en maatschappijgerichte politiezorg willen we problemen bij de wortel aanpakken en niet alleen aan symptoombestrijding doen. Zo zorgen we dat iedereen zich veilig kan voelen in Aarschot.

 

Preventie

Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”, zet de politie en bij uitbreiding de hele gemeentelijke administratie, best sterk in op preventie en sensibilisatie. 

  • Actie 136: Met fietsstickersessies en een goede bewaking van de fietsenstallingen aan bv. het station dragen we bij aan een vermindering van de fietsdiefstallen. 
  • Actie 137: Met infosessies en sensibilisatie rond (sociale) mediawijsheid inzetten tegen oplichting op het internet.
  • Actie 138: Met sensibilisatiecampagnes ontraden we het gebruik van drugs bij jongeren.  
  • Actie 69: Promoten van alcoholvrije dranken door ze minder prijzig te maken op de stedelijke evenementen; de stad moet hier zelf het goede voorbeeld in nemen. Zie ook ‘Cultuur en Vrije tijd’.
  • Actie 139: Met sensibilisatie-acties creëren we meer bewustzijn rond zwerfvuil. Wie betrapt wordt, laten we een keer meedraaien met de gemeentediensten. 

Gemeenschapsgerichte politie

In onze snel veranderende maatschappij moet de politie de vinger aan de pols houden en echt tussen de mensen staan. We denken dat dit kan door zoveel mogelijk te werken met vaste gezichten. 

  • Actie 140: We willen nog meer inzetten op wijkwerking bij de politie.
  • Actie 141: In een maatschappij die snel verandert en diverser wordt, vinden we het belangrijk dat de diversiteit ook merkbaar wordt in het politiekorps.
  • Actie 142: We zetten ook verder in op een jeugddienst binnen de politie of een “jongerenflik” die de politie een herkenbaar gezicht geeft voor jongeren (op sociale media, maar ook op evenementen). Deze persoon/dienst moet voor onze jongeren een laagdrempelig aanspreekpunt zijn bij veiligheidsproblemen, met laagdrempelige contactmomenten.

Veiligheidsfenomenen geïntegreerd aanpakken én voorkomen

De politie staat niet alleen in het streven naar een veilig Aarschot. Heel wat partners kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen en aanpakken van veiligheidsproblemen. Jeugdwerk (Arktos, JC De Klinker), scholen en CLB zijn bijvoorbeeld belangrijke partners wat betreft drugsproblematiek en jeugdcriminaliteit. Ze kunnen ook een rol opnemen in preventief beleid rond pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag, “sociale media”-wijsheid, zwerfvuil, .... Voor andere problematieken kunnen OCMW, Sociaal Huis, preventieambtenaren, dienst burgerlijke zaken, …  dan weer nuttige partners zijn. Met al deze actoren rond de tafel kan men op een geïntegreerde manier werken aan Aarschot als veilige thuishaven.


Sociale politiezorg

Drugsmisdrijven, vandalisme en criminaliteit ontstaan vaak binnen een ruimere sociale problematiek. Als we veiligheidsfenomenen bij de wortel willen aanpakken, moeten we durven kijken naar de onderliggende oorzaken. 

  • Actie 143: Verder uitbouwen van de sociale dienst binnen de politie die werk maakte van een beleid rond bv. intrafamiliaal geweld en verontrustende opvoedingssituaties. We zetten hier verder op in, geïntegreerd in het werk van de buurtwerkers en de sociale dienst van het OCMW.

Terugkoppeling na meldingen

De Aarschotse politie doet mooi werk, maar niet iedereen ziet dat. Bij heel wat mensen leeft een gevoel van straffeloosheid, dat vaak onterecht is. 

  • Actie 144: We steunen het voorstel uit het memorandum van de Aarschotse jeugdraad om te werken aan een betere terugkoppeling na meldingen of aangiftes.  

Verkeersveiligheid

Veilig verkeer is een topprioriteit voor Groen Aarschot. Onze doelstelling is een verkeer dat veilig is voor ook de allerjongste en meest kwetsbare weggebruikers (de ‘kindnorm’). Dat bekomen we door verbeteringen aan de infrastructuur en zone 30 in woonwijken (Zie ook ‘Mobiliteit’), maar ook door een correcte handhaving van de verkeersregels (bv. snelheid, alcohol, …) met voldoende controles.

  • Actie 99: Versterken van bestaande fietszones door in te zetten op handhaving van het inhaalverbod en de snelheidsbeperking tot 30 km/u in de fietszone. Zie ook ‘Mobiliteit’ en ‘Lokale Economie’. 

Organisatie van de lokale politie

Aarschot heeft in tegenstelling tot veel omliggende gemeentes nog haar eigen politiezone. Ondanks de kleine schaal slaagt de Aarschotse politiezone er goed in om zijn kerntaken uit te voeren. Indien een fusie met een andere zone door schaalvergroting winst kan opleveren voor de Aarschottenaar (bv. meer middelen en expertise om complexe veiligheidsfenomenen aan te pakken), sluiten we dit niet bij voorbaat uit. Ook zonder fusie kan er meer samengewerkt worden.

  • Actie 145: We gaan specifiek samenwerkingen aan met andere politiezones om complexe problemen aan te pakken: bv. rond expertise digitale criminaliteit, seksueel misbruik, dataverwerking, …