Sociaal beleid en welzijn

 


 

Iedereen moet een plaats hebben in onze gemeente en zich hier goed voelen. Voor Groen Aarschot moet iedereen gelijke kansen hebben, ongeacht armoede, achtergrond of (mentale of fysieke) gezondheidstoestand.

Diversiteit

De samenleving is superdivers geworden. In 2023 was 5,5% van de inwoners van Aarschot van buitenlandse origine. Dat maakt dat er 1.681 niet-Belgen in onze stad woonden. De diversiteit in Aarschot uit zich ook in levensstijl, gezinssamenstelling, seksuele geaardheid, leeftijd, enzovoort. Voor Groen is diversiteit een kans en geen bedreiging. 

Groen zet in op samenleven in diversiteit. Aarschot moet uitblinken in verbinding, zodat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente, met respect voor elkaars eigenheid. De stad kan een coördinerende rol spelen, vooral door in te zetten op ontmoeten en samenhorige buurten en gemeenschappen. 

  • Actie 38: De stad faciliteert vrijwillige buurtcomités, die gestimuleerd en geholpen worden om met activiteiten de sociale cohesie in de buurten/wijken te verbeteren, en zo ook eenzaamheid te bestrijden. Verder kunnen ze ook een rol spelen als adviesraad bij beleid dat de buurt/wijk aangaat. Zie ook ‘Democratie en Bestuur’.
  • Actie 39: Extra buurtwerkers die zowel inzetten op collectieve acties om de sociale cohesie te versterken, als op individuele ondersteuning in de strijd tegen eenzaamheid, armoede en psychische problematiek.  
  • Actie 40: Een diversiteitsmedewerker die initiatief neemt om laagdrempelige evenementen en ontmoetingen te organiseren tussen mensen met diverse achtergronden. Verbinding en ontmoeting kunnen een belangrijke rol spelen in het terugdringen van negatieve vooroordelen.

Omdat de meest kwetsbaren in onze samenleving aan de ene kant het meest nood hebben aan hulp en ondersteuning, maar aan de andere kant het minst in staat zijn om zelf hiervoor de nodige diensten te bereiken, schenken we extra aandacht aan deze doelgroepen. We willen hierbij ervaringsdeskundige inwoners betrekken (denk bv. aan verenigingen waar armen het woord nemen, zie ook Actie 149, thema ‘Democratie en Bestuur’.)

Groen Aarschot wil inzetten op een inclusief beleid:

  • Actie 41: Flexibiliteit in de taal van dienstverlening en communicatie. Nederlands is en blijft de voertaal, maar we zijn daar niet rigide in. We vinden het belangrijk dat mensen in de eerste plaats goed geholpen en betrokken kunnen worden en voor cruciale informatie (bv. rond veiligheid, belangrijke administratie, huisvesting, schoolkinderen, …) mogen daarom ook beperkt andere talen gebruikt worden, naar de mogelijkheden van de hulpverlenende ambtenaar. Tekeningen, logo’s en infographics kunnen verduidelijking brengen en kunnen voor dit doel ontwikkeld worden. Zie ook ‘Democratie en Bestuur’. 
  • Actie 42: We zorgen dat de diversiteit weerspiegeld wordt in de beeldvorming en communicatie van de stad. We zorgen dat iedereen, ongeacht achtergrond, handicap of gender, zich aangesproken voelt door de stedelijke communicatie. Zie ook ‘Democratie en Bestuur’. 

Tot slot tolereren we geen discriminatie, bv. op de huurmarkt of in de straat. 

  • Actie 43: We faciliteren praktijktesten die discriminatie op de huur- en jobmarkt moeten opsporen.  
  • Actie 44: We vragen van de politie een kordaat optreden bij discriminatie en haatmisdrijven.
Toegankelijkheid

Personen in een situatie van handicap en minder mobiele personen worden soms vergeten. 

  • Actie 45: Groen wil via een "toegankelijkheidstoets" de toegankelijkheid van de publieke infrastructuur voor personen met een handicap nagaan. De stad dient in al haar gebouwen en op openbaar domein, alsook bij organisaties en evenementen, het goede voorbeeld te geven. Daar waar nodig voorzien we extra hulpmiddelen (bv. hellingen voor rolstoelgebruikers, markeringen voor slechtzienden, …). Zie ook ‘Democratie en Bestuur’. 
  • Actie 46: We creëren wandelpaden voor minder mobiele mensen, ook in bos en natuur.
  • Actie 47: We willen in Aarschot een deelwagen en aangepaste deelfietsen (zie initiatief Gefietst) die voorzien zijn op vervoer van mensen in een rolstoel, eventueel in samenwerking met Apojo. Zo bevorderen we de sociale participatie van minder mobiele mensen. Zie ook ‘Mobiliteit’. 

Ook digitale toegankelijkheid verdient aandacht. De dienstverlening van Aarschot moet rekening houden met de digitale kloof. Want wanneer uitsluiting gepaard gaat met digitale laaggeletterdheid, wordt de kloof nog groter. We merken dat het huidige bestuur hier onvoldoende op inzet.

  • Actie 48: Meer inzetten op het digipunt: voor basisopleidingen rond PC-gebruik, smartphone en internet. We voorzien, zoals in de bibliotheek, voldoende plaatsen waar mensen toegang hebben tot het internet. Zie ook ‘Democratie en Bestuur’. 
  • Actie 49: Faciliteren van toegang tot internet en computers voor mensen in armoede: bv door ter beschikking stellen van computerapparatuur via OCMW en faciliteren van de toegang tot internet. Wie geen internet heeft kan ook moeilijk deelnemen aan het sociale leven en kan moeilijker studeren of werk zoeken. Zie ook ‘Onderwijs’ en ‘Democratie en Bestuur’. 
Armoede

Financiële en sociale armoede en sociale uitsluiting hebben verregaande gevolgen, niet alleen voor de getroffen personen, maar ook voor de samenleving in haar geheel. Tussen 2019 en 2022 steeg de kansarmoede-index bij gezinnen van 8,8% naar 10,9%. Hoewel de stad zelf niet aan de knoppen zit als het gaat over tegemoetkomingen kan ze wel haar regierol ruimer opnemen en heel wat flankerende maatregelen nemen.

  • Actie 36: Verdere inzet voor sociale woningbouw (maar meer in mix met reguliere woningen), bijvoorbeeld door middel van een convenant met de Vlaamse Overheid na het behalen van het bindend sociaal objectief (= binnen vastgestelde termijn een bepaald aantal bijkomende sociale woningen realiseren). Zie ook ‘Wonen en Ruimtelijke Ordening’. 
  • Actie 50: We streven naar automatische rechtentoekenning. Als je recht hebt op een sociale tegemoetkoming of bv. kansentarief in de Uitpas, dan ontvang je dat automatisch zonder dat je dat moet aanvragen. (Zie ook ‘Democratie en bestuur’) 
  • Actie 51: We pleiten voor aanklampend beleid in het geval van kinderarmoede, waarbij de sociale dienst, samen met het Huis van het Kind en de vrijwilligers van Home-Start, gezinnen zo goed mogelijk begeleidt  en helpt met financiën, huisvesting, maar ook ondersteuning i.v.m. gezonde voeding en opvolging van school.   
  • Actie 52: We blijven Kommaraf ondersteunen als voedselbank en beschouwen het als een taak van de stad om hen een ruime, kwalitatieve en makkelijk bereikbare infrastructuur te bieden.

We zetten ook verder in op verschillende manieren om sociale participatie van mensen in armoede te bevorderen: 

  • Actie 53: We breiden het aanbod in de Uitpas met kansentarief uit naar ook activiteiten van verenigingen. Zie ook ‘Jeugd en Senioren’. 
  • Actie 54: We bouwen de sociale restaurants waar je terecht kan met kansentarief verder uit. We breiden op z’n minst op specifieke dagen uit naar de verschillende deelgemeenten. We gaan na of daar ook een sociale kruidenier mogelijk is. Zie ook ‘Jeugd en Senioren’. 
  • Actie 55: Uitbreiding van de middelen van het sociaal participatiefonds door gemeentelijke opleg (bv. om deelname van kinderen in armoede aan kampjes te dekken, …). Zie ook ‘Jeugd en Senioren’. 

Selectief voor mensen met een bescheiden woning zetten we in op een verlaging van de gemeentelijke belasting via de opcentiemen. Groen wil dat de grootste schouders de grootste lasten dragen. 

  • Actie 56: We onderzoeken of we door de opcentiemen te differentiëren, de gemeentebelastingen selectief kunnen verlagen voor wie in een bescheiden woning woont, terwijl we de gemeentebelastingen voor wie een groot eigendom heeft iets hoger maken. Dit kan ook gebruikt worden om investeringen in bepaalde delen van de stad te stimuleren, zie ook ‘Lokale Economie’ en ‘Democratie en Bestuur’. 
Welzijn en Gezondheid

Een gemeentebestuur kan veel betekenen voor de gezondheid van inwoners. Vooral door sterk werk te maken van preventie, op verschillende vlakken: propere lucht, proper water, toegankelijke natuur, het promoten van beweging (via sportdienst, maar ook door actieve mobiliteit te faciliteren), … Groen beleid maakt gezond! De gemeente kan bijdragen aan gezonde voeding door lokale producten te promoten en gezonde maaltijden aan te bieden op scholen en in De Vakantieclub.  We verwijzen hiervoor naar acties onder de thema’s ‘Mobiliteit’, ‘Natuur, Milieu, Klimaat en Energie’ en ‘Onderwijs’.

Psychosociaal welzijn is een steeds belangrijker thema. Heel wat partners leveren in Aarschot reeds mooi werk: stad, huisartsen, CGG, CAW, JAC, Kwartiermakers, buurtwerkers, Overkophuis, … Daar zetten we verder op in. Voor Groen speelt eenzaamheid een grote rol in deze problematiek en daar maken we een beleidsprioriteit van (zeker bij jongeren en senioren, zie thema ‘Jeugd en Senioren’). 

  • Actie 57: Doelgroepenavonden in het Overkophuis. We vinden het jammer dat het huidige bestuur ontmoetingsavonden voor meisjes of jongeren die worstelen met geaardheid heeft geschrapt, omwille van ideologische redenen. Die beslissing maken we ongedaan.
  • Actie 38: De stad faciliteert vrijwillige buurtcomités, die gestimuleerd en geholpen worden om met activiteiten de sociale cohesie in de buurten/wijken te verbeteren, en zo ook de eenzaamheid te bestrijden. Verder kunnen ze ook een rol spelen als adviesraad bij beleid dat de buurt/wijk aangaat. Zie ook ‘Democratie en Bestuur’, en zie hierboven onder diversiteit. 
  • Actie 39: We zetten in op extra buurtwerkers die zowel inzetten op collectieve acties om de sociale cohesie te versterken als op individuele ondersteuning in de strijd tegen eenzaamheid, armoede en psychische problematiek. Best gebeurt er een buurtanalyse om de noden te bepalen. Buurtwerkingen moeten tegemoetkomen aan de hulpvraag van bewoners, politie en gemeentebestuur.  

We ondersteunen verder zowel de formele als informele zorg. We houden het woonzorgcentrum in handen van de stad. 

  • Actie 58: De stijgende zorgzwaarte moet zich ook vertalen in meer handen aan het bed in het woonzorgcentrum. Dit is belangrijk om goede, menselijke zorg te kunnen garanderen. Zie ook ‘Jeugd en Senioren’. 
  • Actie 59: We ondersteunen mantelzorgers beter. Denk aan bedankingsmomenten en uitwisselingen, ter beschikking stellen van materiaal en eventueel ook aan een mantelzorgpremie. 

Wist je dat? 

Groen Aarschot het eerste zaadje geplant heeft om menstruatiemateriaal in scholen en publieke plekken gratis aan te bieden. Aarschot speelt nu een pioniersrol op vlak van menstruatiearmoede en dat is mede dankzij ons. 

Er dankzij een voorstel van Groen Aarschot er al enkele gratis laptops ter beschikking zijn bij het OCMW die gebruikt worden op uitleenbasis door studenten die hiervoor zelf de middelen niet hebben? 

Er op voorstel van Groen Aarschot recent een diversiteitsambtenaar is aangeworven? We willen nu graag dat deze persoon verder inzetten op het vergroten van de sociale cohesie, over verschillende culturen heen.