Rookvrije zones versterken

01 Juli 2023

Rookvrije zones versterken

In Aarschot werden rookvrije zones gecreëerd in het kader van ‘Generatie Rookvrij’ op plaatsen waar veel kinderen komen. Het doel van Generatie Rookvrij is om kinderen die vanaf 2019 geboren worden rookvrij op te laten groeien. We zien echter nog veel peuken liggen op deze 'rookvrije plaatsen' en vroegen daarom naar een strategie om de rookvrije zones ook echt opgeruimd rookvrij te houden.

Speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten kregen sinds 2021 een signalisatiebord van Generatie rookvrij. Daarnaast zijn ook de zones aan het stadhuis, sportcentrum Demervallei, Huis van het Kind, de bib en het museum aangegeven als rookvrije zones. 

We zijn dankbaar dat onze stad het label kind- en jeugdvriendelijke gemeente hoog in het vaandel draagt. Daarom willen wij, in de aanloop naar de herbevestiging van dit label, een suggestie doen om nog een stapje verder te gaan en onze rookvrije zones nog verder te optimaliseren.

Op de signalisatieborden staat de positieve boodschap ‘Bedankt om op dit terrein niet te roken of dampen in het zicht van kinderen en jongeren.’ Dat is een duidelijk en vriendelijk verzoek. Het is ook het uitgangspunt van Generatie Rookvrij om te spreken over ‘rookvrije zone’ en niet over ‘rookverbod’.  Rookvrij betekent echter ook: ‘opgeruimd rookvrij’. Dan horen er geen peuken te liggen. Dit zien we nu wel aan bv. de inkom van de sporthal. Daarom lijkt het ons zinvol te onderzoeken hoe die hinder nog opgelost kan worden. Er kan ook bepaald worden welke personen op welke plaatsen mensen kunnen aanspreken die zich niet bewust zijn van de rookvrije zone. 

Verder suggereerden we om bepaalde zones nog uit te breiden en/of bepaalde aangelegenheden in de toekomst ook rookvrij proberen te houden. Zo is het een mooie uitdaging om te bekijken of ook de ‘familiedag’ tijdens Aarschot kermis tijdens welbepaalde uren rookvrij gehouden kan worden enz. 

Dit alles om een beleid te voeren dat nog de noodzakelijke stappen verder gaat dan het plaatsen van een bord.