Lokale economie

Aarschot is van oudsher een bruisende stad met veel bedrijvigheid, en er zijn nog veel mogelijkheden voor nieuwe ondernemers. Lokaal verankerde handelaars en ondernemingen zorgen voor duurzame en lokale tewerkstelling en brengen leven in de stads- en dorpskern. Daarom is het belangrijk dat de stad hen zoveel mogelijk kansen geeft en hen voorziet van de nodige ondersteuning.

Kernversterking

Onder kernversterking verstaan we het stimuleren van handelaars en ondernemers om zich specifiek in onze kernen te vestigen. Verder bedoelen we daarmee dat de stadskern een (nog) aangenamere plek wordt om te vertoeven en winkelen. 

Ondanks het opnieuw toelaten van autoverkeer doorheen de stadskern is de leegstand deze legislatuur fors verder toegenomen. 13,7% van de winkelpanden stond leeg in Aarschot in 2023, dat is +37 panden of +62% t.o.v. 2018. In het kernwinkelgebied staan 61 van de 279 handelspanden leeg (22%). De mythe dat de dominantie van auto's nodig is voor onze handelaars gaat dus duidelijk niet op. We moeten onze stadskern dus meer zuurstof geven, en minder fijn stof. Dat kan door storend doorgaand verkeer te weren en in te zetten op alternatieve vervoersmiddelen.

  • Actie 112: We pleiten voor het verminderen van het doorgaand autoverkeer in de stadskern zodat er meer ruimte komt voor voetgangers en winkelbezoekers (Zie ook ‘Mobiliteit’ en ‘Veiligheid’). Dat kan in eerste instantie met ontmoedigende maatregelen zoals trajectcontrole op de zone 30 of afremmende infrastructuur. Een knip op de Grote Markt is een andere optie, op voorwaarde dat de impact op de omliggende straten voldoende onderzocht is. 
  • Actie 99: Versterken van bestaande fietszones door in te zetten op handhaving en aangepaste infrastructuur. Verder vinden we het logisch dat de fietszone wordt uitgebreid met de Bonewijk. Zie ook ‘Mobiliteit’ en ‘Veiligheid’. 
  • Actie 102: Uitrol van een structureel fietsstalbeleid voor bezoekers op basis van de mobiliteitskaart (zie actie 92), bv. zwembad, parking Centrum dicht bij de Grote Markt, stadhuis en andere publieke gebouwen, etc. Daar waar een fiets langduriger staat pleiten we voor overdekte stallingen en ook stallingen waar elektrische fietsen kunnen opgeladen worden. Met ook voldoende aandacht voor fietskarren en cargo-fietsen omdat mensen hier hun boodschappen mee doen. Zie ook ‘Mobiliteit’. 
  • Actie 113: Op specifieke dagen (bv. koopzondagen) elektrische busjes om de hellingen en lange afstanden van station en parking centrum te overbruggen.
  • Actie 111: We breiden het aantal openbare laadpalen verder uit, zowel op plaatsen waar bewoners als bezoekers parkeren. De doelstelling is 1,5 laadpunt per 100 inwoners tegen 2030. Zie ook ‘Mobiliteit’.

In onze kernen is het belangrijk dat we streven naar een gezonde mix van handel, horeca, diensten, vrije beroepen en nieuwe initiatieven die aantrekkelijk zijn voor bezoekers. We moeten de pleinen blijven versterken. Dat kan met meer groen en aantrekkelijke terrassen (eventueel overdekt nu we weer natte zomers krijgen). We willen meer speelse en veilige speelruimten in de stad of deelgemeenten, want dan trek je gezinnen aan die een terrasje doen en dan ook hun aankopen doen in Aarschot.

  • Actie 114: We gaan flexibel om met terrasvergunningen omdat dit leven creëert in de openbare ruimte. De terrassen moeten wel voldoen aan een zekere kwaliteits- en veiligheidsnorm.  
  • Actie 33: Herinrichting van de Bonewijk met ontharding en vergroening, maar ook het creëren van meer ruimte voor mensen die een terrasje willen doen, willen winkelen, aangenaam willen vertoeven. We ondersteunen tevens de visie rond de uitbreiding van het stadspark; dit sluit dan aan op een nieuwe groene Bonewijk. (Zie ook acties 1 en 18 uit thema ‘Natuur, Milieu, Klimaat en Energie’, Zie ook ‘Wonen en Ruimtelijke Ordening’). 

Verder willen we ook dat er beter wordt nagedacht over de vergunning en inplanting van nieuwe handelszaken. We pleiten voor meer centralisatie van de handelsfuncties in de stad. 

  • Actie 115: We willen via ruimtelijke voorschriften verhinderen dat er nieuwe baanwinkels geopend worden
  • Actie 116: Een ruimtebeleid dat zorgt voor investeringen in panden in het centrum. In de stadsrand werden de afgelopen jaren nog zeer veel ontwikkelingen vergund waarbij de onderste verdieping dienst doet als winkelpand en vervolgens niet verhuurd raakt. Tegelijk moeten we via het ruimtelijk ordeningsbeleid de renovatie en optimalisatie van verouderde winkelpanden in de kern stimuleren. Dit kan ook via gedifferentieerde opcentiemen. (Zie ook ‘Wonen en Ruimtelijke Ordening’ en ‘Democratie en Lokaal Bestuur’.)
Ondersteuning van ondernemers

Er is een grote rol weggelegd voor gemeentelijke ondersteuning van ondernemers:

  • Actie 117: Verder inzetten op een verfijnde maar duidelijke promocampagne om onze lokale economie in de spotlights te plaatsen. We willen hiermee ook inzetten op het merk Aarschot.
  • Actie 118: Aankopen en investeringen door de gemeente moeten zo veel mogelijk lokaal zijn. We nemen daarvoor bijkomende voorwaarden op in het aankoop- en toewijzingsbeleid van de stad. Dit naast eisen rond duurzaamheid en milieu-impact, cfr Actie 13 bij thema ‘Natuur, Milieu, Klimaat en Energie’. 
  • Actie 119: Verder zorgen we dat aanbestedingen steeds goed gecommuniceerd worden naar onze eigen ondernemers
  • Actie 120: We sensibiliseren en stimuleren onze middenstand rond groene verpakkingen en recyclage
Nieuwe ondernemers stimuleren

Door nieuwe ondernemers aan te trekken willen we ook meteen de leegstand in ons centrum aanpakken.

  • Actie 121: Start-up ondersteuning. We hebben nu in Aarschot een tweede wedstrijd “win je eigen zaak”, een fijn initiatief maar prijzig (90.000 euro per jaar) om een drietal ondernemers een kans te geven. We vinden dat dit geenszins de initiatieven kan vervangen om een brede groep ondernemers te ondersteunen bij het opstarten van hun zaak. We denken aan mogelijkheden rond pop-up-huur en ondersteuning met raad en advies van bij het eerste idee en aanzet tot bedrijfsplan. 
  • Actie 35: We rekenen een effectieve leegstandstaks aan vanaf 6 maand leegstand (voor een pand dat niet de enige eigen woning is) en deze evolueert per 6 maand naar een hoger bedrag. Deze taks mag niet te ontlopen zijn. Zo willen we stimuleren dat eigenaars de huurprijzen voor hun panden laten zakken als ze lang leeg staan. Zie ook ‘Natuur, Milieu, Klimaat en Energie’. 
  • Actie 122: We stimuleren verder de komst van nieuwe innovatieve en duurzame bedrijven op het industrieterrein. Het beleid kan meer connecties leggen met KULeuven en Leuven Mindgate, om meer bedrijven die zich richten op innovatie naar Aarschot te halen.
  • Actie 12: We stimuleren de komst van een Zero Waste winkel naar Aarschot. Zie ook ‘Natuur, Milieu, Klimaat en Energie’.
Sociale tewerkstelling

Sociale tewerkstelling biedt de mogelijkheid om ook mensen die niet terecht kunnen in ons reguliere systeem actief te betrekken en biedt hen de kans zichzelf te ontplooien. 

  • Actie 123: We zien het als onze taak om op lokaal vlak, samen met partners, de sociale economie verder uit te bouwen. De stad ondersteunt sociale economie structureel en logistiek  (bv. Apojo, Vélo, Kringwinkel).