Het bomenplan komt er!

31 Maart 2021

Het bomenplan komt er!

Goed nieuws: het bomenplan komt er!

In november 2020 werd de monumentale eik in de Bergstraat in Gelrode gekapt, tot grote spijt van heel wat buurtbewoners. De boom was tekenend voor het straatbeeld, zorgde voor schaduw en was – net als alle bomen – belangrijk voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Wij vroegen met Groen Aarschot om een bomenplan in de gemeenteraad van november 2020. Deze week kregen we goed nieuws tijdens de commissie leefmilieu. Op onze vraag komt er:

1.) Een strenger kapreglement voor alleenstaande bomen. De Vlaamse wetgeving voorziet heel wat uitzonderingen waaronder je een alleenstaande boom toch mag kappen zonder vergunning. Er komt binnenkort een stedelijk reglement dat strengere voorwaarden oplegt. Het ontwerpreglement gaat nu langs een aantal adviesorganen.

2.)  Een kaart van monumentale bomen om dit erfgoed beter in de kijker te zetten en beter te beschermen. In de volgende editie van het Stampertje (het tijdschrift van de dienst milieu) komt er een oproep aan inwoners om monumentale bomen op ons grondgebied te fotograferen en op te lijsten.

Goed nieuws dus voor de Aarschotse bomen, bomenliefhebbers en natuur.