Nog niet overal een rode loper voor fietsende scholieren

01 September 2020

Nog niet overal een rode loper voor fietsende scholieren

Op 1 september 2020 kunnen duizenden scholieren eindelijk terug naar school.

De eerste keer na de lockdown dat alle scholieren weer samen op school worden verwacht.

Groen had gehoopt dat de schepenen van onderwijs en mobiliteit een serieuze tand zouden bijgestoken hebben op deze speciale schoolstart. Maar het blijft verdacht stil in Aarschot, terwijl andere gemeenten de rode loper voor fietsende scholieren uitrollen.

De invoering van de fietszone was een flinke trap vooruit. Maar de meeste Aarschotse scholen liggen niet in de fietszone. Daarnaast moet een fietszone duidelijk worden aangegeven zodat je er als automobilist en fietser niet kan naast zien. Tip van Groen: markeringen op de straat kunnen veel goed maken.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen
Het zou fijn zijn als automobilisten scholen ‘s morgens en ‘s avonds zouden mijden. Als ouders toch liever zoon of dochter met de wagen naar school brengen, is het zeker een optie om verderop te parkeren en het laatste stuk te voet te doen. Dat maakt dat het allemaal weer wat aangenamer en veiliger in de nabije buurt van de school.

Werk aan de winkel!
Het is ook nooit te vroeg om serieus na te denken over veilige schoolomgevingen, niet alleen in het stadscentrum, maar ook in Langdorp, Gelrode en Rillaar. Men kan een schoolstraat waarbij de schoolomgeving autovrij is tijdens bepaalde uren overwegen. Maak nu werk van vlotte en conflictvrije schoolroutes.

Aarschot is een scholenstad. We dagen de Schepen van mobiliteit en de Schepen van onderwijs uit om te kiezen voor zijn scholieren.