In een gezonde democratie wordt iedereen betrokken, en niet alleen bij de verkiezingen. Groen Aarschot wil dat burgers meer betrokken worden bij het beleid van onze (deel)gemeente(s). Dat begint bij meer transparantie, maar gaat tot samen aan de slag gaan met burgers (co-creatie). We geloven dat dit het lokale beleid meer rechtvaardig en inclusief maakt, in het belang van alle inwoners.
Democratische vernieuwing en participatie
Burgers voelen zich betrokken, willen meer inspraak, maar willen ook zelf dingen doen. Het lokale niveau is daarom het niveau bij uitstek om te experimenteren met de vernieuwing van onze democratie. Groen streeft naar een transparant burgerparticipatietraject bij zoveel mogelijk grote maar ook kleine projecten. Van de heraanleg van een straat tot projecten als de bouw van een school, een sportcomplex of de heraanleg van een openbaar domein. Zo kunnen burgers mee nadenken over wat de gemeenschap nodig heeft.
- Actie 146: We vinden het belangrijk dat burgers tijdens elke fase van een project kunnen adviseren en participeren. In functie van het project kan het gaan van informatiesessies tot echte co-creatie waarbij burgers delen van een project zelf in handen nemen. Wanneer een advies niet gevolgd wordt, zegt het stadsbestuur waarom.
Ook los van de projecten kan er gewerkt worden met meer structurele burgerpanels en adviesraden rond bepaalde thema’s. De klassieke adviesraden (jeugdraad, seniorenraad of de Minaraad, GECORO) hebben de afgelopen jaren helaas aan belang ingeboet. Met Groen aan het stuur komt daar verandering in. We herwaarderen de bestaande adviesraden en richten eindelijk de fietsadviesraad op.
- Actie 76: We herwaarderen de seniorenraad. Zie ook ‘Jeugd en Senioren’.
- Actie 110: We maken werk van een fietsadviesraad waarin burgers zetelen die begaan zijn met de fiets. Hiermee geven we het signaal dat fietsers van tel zijn en gehoord worden. Een fietsadviesraad is een dynamische denktank waarin fietsers vrijuit mogen denken en brainstormen en die zijn tanden in dossiers durft te zetten. De fietsadviesraad heeft ook aandacht voor kinderen en senioren die specifieke noden hebben. Zie ook ‘Mobiliteit’.
In de deelgemeenten hebben inwoners het gevoel dat ze vergeten worden door het stadsbestuur. We geven de inwoners van de deelgemeenten (een stukje van) hun eigen buurt in handen.
- Actie 38: De stad faciliteert vrijwillige buurtcomités, die een rol spelen als adviesraad bij beleid dat de buurt/wijk aangaat. Verder kunnen ze gestimuleerd en geholpen worden om met activiteiten de sociale cohesie in de buurten/wijken te verbeteren. Zie ook ‘Sociaal beleid en Welzijn’.
- Actie 147: Met burgerbegrotingen geven we buurtinitiatieven ook financiële slagkracht. Een burgerbegroting is een proces van democratische besluitvorming, waarbij burgers zelf beslissen hoe een deel van een gemeentelijk budget wordt besteed.
Bepaalde kwetsbare groepen worden nog veel te weinig gehoord in het beleid. Het is de taak van de stad om te zorgen dat een bredere en diverse groep mensen wordt bereikt. Het is verder een ontnuchterende vaststelling dat er in Aarschot nauwelijks of geen mensen met een migratieachtergrond actief zijn in de lokale politiek. Ondanks een zeer actieve zoektocht konden ook wij niemand met een migratieachtergrond overtuigen om op onze lijst te staan.
- Actie 148: We ondernemen actie om mensen met een migratieachtergrond meer te betrekken bij het stedelijk beleid en de politiek: bv gerichte uitnodigingen om deel uit te maken van adviesraden, info-momenten organiseren voor deze doelgroep waar uitleg wordt gegeven hoe de politieke structuren van een gemeente in elkaar zitten, een informeel ontmoetingsmoment organiseren met ambtenaren, schepenen en raadsleden.
- Actie 149: We onderzoeken de mogelijkheid om in Aarschot een “Vereniging waar armen het woord nemen” op te richten. Dit kan erg waardevol zijn om bv. de dienstverlening van het OCMW en het sociaal beleid te inspireren.
In het algemeen staat onze democratie onder druk, met de opkomende populariteit van meer autoritaire partijen en leiders. Onze partij ziet democratische vernieuwing als een middel van bewustwording.
- Actie 150: We ondersteunen initiatieven die jong en oud informeren over hun rechten en verantwoordelijkheden binnen een democratische samenleving: bv. mediacampagnes, educatieve programma’s, voorbeeldprojecten met participatie en co-creatie (zie ook Actie 146), acties om mensen aan te moedigen om te gaan stemmen, ….
Transparante en ethische politiek
Een transparante besluitvorming is essentieel voor het vertrouwen in de politiek. Besluiten van het schepencollege zijn moeilijk te doorzoeken voor raadsleden, terwijl de drempel naar informatie over de beslissingen van de gemeenteraad (en mogelijkheid tot tussenkomst) dan weer te hoog is voor burgers. Dat kan beter in Aarschot.
- Actie 151: We maken de besluiten van de gemeenteraad en het schepencollege makkelijker vindbaar en beter doorzoekbaar.
- Actie 152: We voorzien een platform waarlangs inwoners makkelijk en op een ondersteunende manier constructieve voorstellen kunnen doen voor de gemeenteraad. Het platform kan de vorm aannemen van een analoge of digitale ideeënbus.
- Actie 153: Een (online) platform waar inwoners info, en updates en details kunnen vinden over lopende en geplande projecten, zoals heraanleg van wegen en de bouw van grote projecten.
In Aarschot heeft slechts 23% van de inwoners vertrouwen in de lokale politiek. Een heldere deontologie is hier belangrijk. Aanbestedingen, aankopen en aanwervingen dienen te gebeuren zonder zweem van partijdigheid. De tijd van ons-kent-ons dient nu echt achter ons te liggen. Voor Groen Aarschot is het verder duidelijk dat je een uitvoerend mandaat op lokaal niveau niet kan combineren met een mandaat als parlementslid. Tot slot wensen we een zuinig politiek bedrijf en vinden we dat kabinetsmedewerkers bv. niet aan de orde zijn in Aarschot.
- Actie 154: We pleiten voor betere richtlijnen over wat wel en niet kan met de stedelijke informatiekanalen. Het is belangrijk dat lokale politici de stedelijke administratie (zeker communicatiediensten) niet inschakelen voor eigen (politieke of commerciële) doeleinden.
Toegankelijke dienstverlening
Groen Aarschot wil de stedelijke dienstverlening nog makkelijker beschikbaar maken, met een verdere vereenvoudiging van (aanvraag)procedures. We streven naar zo weinig mogelijk administratieve belasting, met de mogelijkheid om zaken online aan te vragen. Maar inwoners moeten steeds de mogelijkheid hebben om zich te wenden naar een fysiek loket.
- Actie 50: We streven naar automatische rechtentoekenning. Als je recht hebt op een sociale tegemoetkoming of bv. kansentarief in de Uitpas dan ontvang je dat automatisch zonder dat je dat moet aanvragen. (Zie ook ‘Sociaal beleid en Welzijn’)
De stedelijke dienstverlening dient voor iedereen makkelijk toegankelijk en inclusief te zijn.
- Actie 155: Geïntegreerd in buurtwerking en de ontmoetingsplaatsen in de deelgemeenten (waarvan sprake bij thema ‘Sociaal beleid en Welzijn’, maar ook bij ‘Cultuur en Vrije Tijd’), brengen we op bepaalde momenten onderdelen van de dienstverlening dichter bij de burgers in de deelgemeenten.
- Actie 45: Groen wil via een "toegankelijkheidstoets" de toegankelijkheid van de publieke infrastructuur voor personen met een handicap nagaan. De stad dient in al haar gebouwen en op openbaar domein, maar ook bij organisaties en evenementen het goede voorbeeld te geven. Daar waar nodig voorzien we extra hulpmiddelen (bv. rolstoelhellingen en kleurmarkeringen voor slechtzienden, …). Zie ook ‘Sociaal beleid en Welzijn’.
- Actie 41: Flexibiliteit in de taal van dienstverlening en communicatie. Nederlands is en blijft de voertaal, maar we zijn daar niet rigide in. We vinden het belangrijk dat mensen in de eerste plaats goed geholpen en betrokken kunnen worden en voor cruciale informatie (bv. rond veiligheid, belangrijke administratie, huisvesting, schoolkinderen, …) mogen daarom ook beperkt andere talen gebruikt worden, naar de mogelijkheden van de hulpverlenende ambtenaar. Tekeningen, logo’s en infographics kunnen verduidelijking brengen en kunnen voor dit doel ontwikkeld worden. Zie ook ‘Sociaal beleid en Welzijn’.
- Actie 42: We zorgen dat de diversiteit weerspiegeld wordt in de beeldvorming en communicatie van de stad. We zorgen dat iedereen, ongeacht achtergrond, handicap of gender, zich aangesproken voelt door de stedelijke communicatie. Zie ook ‘Sociaal beleid en Welzijn’.
- Actie 156: Met behulp van vrijwillige meters/peters nieuwe inwoners in Aarschot beter wegwijs maken.
We willen inzetten op meer procedures van op afstand (online), maar tegelijk hebben we aandacht voor de digitale kloof. Het stadhuis moet ook telefonisch en fysiek toegankelijk blijven.
- Actie 48: Meer inzetten op het digipunt: voor basisopleidingen rond PC-gebruik, smarthphone en internet. We voorzien, zoals in de bibliotheek, voldoende plaatsen waar mensen toegang hebben tot het internet. Zie ook ‘Sociaal beleid en Welzijn’.
- Actie 49: Faciliteren van toegang tot internet en computers voor mensen in armoede: laagdrempelige terugbetaling onkosten internet voor gezinnen in armoede via OCMW, ter beschikking stellen van computerapparatuur via OCMW, … Wie geen internet heeft kan ook moeilijk deelnemen aan het sociale leven en kan bv. ook veel moeilijker studeren of werk zoeken. Zie ook ‘Onderwijs’ en ‘Sociaal beleid en Welzijn’.
Financiën
Groen Aarschot staat voor een gezonde stadsbegroting met voldoende ruimte voor doordachte en duurzame investeringen. De afgelopen legislatuur werden er soms weinig doordachte aankopen of uitgaven gedaan (bv. pand Stadsbazuin, gratis frieten voor alle inwoners of huur met aankoopoptie Albertlaan 34 die na 1 jaar nog steeds leeg staat). Hierdoor loopt de leningslast op en is het onduidelijk of en wanneer andere meer noodzakelijke of wenselijke investeringen nog uitgevoerd kunnen worden (bv. verdere uitvoering Schoonhoven of bouw school buitengewoon basisonderwijs).
- Actie 157: De gemeentelijke belastingen willen we globaal niet verhogen, maar we stellen wel voor om te differentiëren in opcentiemen al naargelang de grootte van de eigendommen (minder opcentiemen voor kleine woningen dan voor grote). Verder kan dit instrument sturend gebruikt worden om bv stadsontwikkeling te stimuleren in sommige wijken. Zie ook ‘Sociaal beleid en welzijn’ en ‘Lokale economie’
Wist je dat?Groen Aarschot meermaals opriep om in dossiers waar burgers direct betrokken zijn, bv. het windplan dat bepaalt waar windmolens kunnen geplaatst worden, duidelijk en veel te communiceren. Het voorstel van Groen Aarschot om een fietsadviesraad op te richten unaniem werd goedgekeurd, maar het schepencollege de fietsadviesraad niet wil oprichten. Dat is een blaam voor de lokale democratie. |