Coronawinkelen met de fiets - maar waar zijn de fietsstallingen?

Corona heeft ons nog steeds in de greep. Mensen zoeken manieren om te bewegen, buiten te komen, om elkaar op afstand te zien. Wandelaars en fietsers kunnen elkaar in de vlucht ontmoeten en een goeiedag toewerpen. Je fiets, wandelschoenen en loopschoenen laten je toch nog iets meepikken van de echte wereld.
Mensen nemen nu vaker de fiets, ook om te winkelen. Hop de fiets op om nog snel iets te gaan halen bij de lokale handelaar. Ze zijn op die manier nog eens echt buiten geweest, beweging gehad en als kers op de taart, een praatje kunnen slaan met de winkelier. Daarom is winkelen met de fiets nu voor velen een minder stressvolle bedoening dan winkelen met de wagen. Maar het zou fijn zijn als er fietsenstallingen zijn, zowel bij de kleine als de grote winkels.
Daarom vraagt Groen-Aarschot aan het stadsbestuur
  • Om zelf fietsenstallingen te voorzien op het openbaar domein vlak voor de lokale voedingswinkel, bakker, slager, frituur, apotheek …. De basisregel is dat je voetgangers niet hindert en de voetpaden dus niet gebruikt om fietsen te stallen. Voetpaden zijn al zo smal. Als een autoparkeerplaats moet sneuvelen, zou dit geen probleem mogen zijn. Op 1 autoparkeerplaats kunnen 5 à 6 fietsen. En de vitrines van de winkels die normaal verstopt zijn achter geparkeerde wagens worden zo meer zichtbaar.
  • Om in overleg te gaan met de grote ketens met de vraag of ze plaats maken voor de fiets. Soms is het huilen met de pet op. Je hebt amper plaats om je fiets te stallen, je moet je een weg banen tussen de auto’s door.
We willen (adem-)ruimte geven aan voetgangers en fietsers. Je kan dit doen door overal in het stadscentrum een duidelijke en aansluitende zone 30 in te voeren. In woonwijken waar voornamelijk lokaal verkeer komt, is 30 km/u aangewezen. Er zijn nog knelpunten die wachten om opgelost te worden: de Statiestraat met de mooie zwarte tapis, nodigt auto’s uit om erdoor te sjeezen, het is nog steeds puzzelen om het Gilsonplein over te steken. Wat na 3 mei meer mensen terug naar het station fietsen?
Bij elke voorgestelde maatregel is het achterliggende idee: ruimte maken voor mensen. Fietsers en voetgangers ondervinden NU aan de lijve dat het moeilijk is om afstand te houden van elkaar, gewoon omdat er zo weinig plaats is. Ze hebben zich altijd tevreden moeten stellen met de restruimte. Maar corona dwingt ons om onze ruimte te hertekenen.
Extra fietsenstallingen zijn een eerste stap. Laten we hier al mee beginnen. Het moment is er om NU voluit te gaan voor Aarschot als kindvriendelijke fietsgemeente en voetgangersgemeente. Stel die eerste stappen niet uit tot het virus is bedwongen.
Hou het veilig!
What do you want to do ?
New mailCopy
What do you want to do ?
New mailCopy
What do you want to do ?
New mailCopy
What do you want to do ?
New mailCopy
What do you want to do ?
New mailCop
What do you want to do ?
New mailCopy
What do you want to do ?
New mailCopy