Visietekst “Project 3200”
De aanloop naar de verkiezingen van oktober 2024 wordt in heel Vlaanderen gedomineerd door strategische lijstverbindingen en verwatering van inhoud en visie. Groen Aarschot doet niet aan politiek om postjes na te jagen. Wij doen aan politiek omdat we iets willen bereiken. Wij vonden het daarom belangrijk om in deze visietekst heel helder te zeggen waar wij voor staan, waarom wij aan politiek doen.
“Project 3200” is onze progressieve, sociale en ecologische visie op Aarschot, met een hart voor mensen. In deze visietekst lees je met welke bril wij naar de wereld en naar Aarschot kijken, vanuit welk perspectief wij oplossingen voor concrete problemen zullen aanreiken. Dit is de ideologische basis voor ons concrete verkiezingsprogramma dat hierna volgt.
Mensen
We plaatsen de mens centraal. Mensen zijn voor ons meer dan alleen consumenten en producenten, het zijn leden van een samenleving, met nood aan verbinding, met noden op vlak van welzijn en gezondheid. Aarschot draait op vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken, op mantelzorgers die zorg dragen voor naasten, op mensen die in verenigingen zaken in beweging zetten, … We geven hen zuurstof door hen maximaal te ondersteunen en te waken over hun draagkracht. We pleiten voor een stad op mensenmaat. Dat uit zich in een openbare ruimte die toegankelijk, kindvriendelijk en op maat van voetgangers en fietsers wordt ingericht. Dat uit zich ook op bestuurlijk niveau in beleid samen met de mensen (maximale transparantie, meer luisteren, mensen betrekken met burgerparticipatie en cocreatie). We plaatsen de mensen centraal, niet de politici. We zoeken naar partners en werken met iedereen samen om onze visie te realiseren. In Aarschot heb je mensen in alle soorten en maten, mensen van verschillende afkomst, met een verschillende overtuiging en met uiteenlopende talenten en gewoontes. We zien die diversiteit als een kracht. We zorgen ervoor dat iedereen, van jong tot oud, zich thuis voelt in Aarschot. (SDG 3, 11, 17)
Omgeving
De mens en onze lokale samenleving maken deel uit van een groter geheel. We waken niet alleen over de draagkracht van de mens, maar ook over de draagkracht van de omgeving waarin we leven, wonen, werken en bewegen. We zetten lokaal sterk in op natuurbehoud, natuurontwikkeling, open ruimte, biodiversiteit, waterbeheer (aanpak van waterschade en droogtestress) en bescherming van ons leefmilieu. We geven de voorkeur aan oplossingen die de natuur en ons Aarschots ecosysteem ons bieden (nature-based oplossingen). We wapenen ons zo lokaal tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Tegelijk kijken we ook naar het globale plaatje en zijn we ambitieus in het terugdringen van de Aarschotse CO2-uitstoot. In al onze beleidsvoorstellen is duurzaamheid het codewoord: we houden rekening met de impact op het leefmilieu en de planeet. Je kan het ecologische luik niet los zien van de mens en sociaal beleid. Zo weten we heel goed dat de gevolgen van bv. luchtverontreiniging of andere milieuproblemen vaak groter zijn voor wie sociaal minder sterk staat. We weten ook dat natuur mensen gelukkiger en gezonder maakt. (SDG 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15)
Groeien
We willen vooruit met Aarschot en veranderen wat er beter kan. ‘Omdat we het altijd zo gedaan hebben’ is voor ons geen goed argument. We geloven in verandering ten goede. Dat vraagt soms lef, en daar gaan we voor. We durven te experimenteren met nieuwe en innovatieve methoden om (maatschappelijke) problemen aan te pakken. We kijken hoopvol en vol vertrouwen naar de toekomst en leggen onze horizon verder dan de eerstvolgende verkiezingen. We zetten ambitieus in op groei in duurzame technologie, energie en economie, én op groei in gezondheid, onderwijs en welzijn. Die maakt de mensen en omgeving in Aarschot sterker. (SDG 4, 8, 9, 12, 16, 17)
Samen
Aarschot maken we samen beter en dat kan alleen als iedereen meekan, als iedereen vooruit gaat. Helaas krijgt niet iedereen dezelfde kansen (denk bv. aan andersvaliden, mensen in armoede, langdurig zieken, mensen met een buitenlandse naam of andere huidskleur). Je afkomst of de financiële situatie van je ouders zou je toekomst niet mogen bepalen. We zetten daarom sterk in op gelijke kansen en proberen sociale drempels zoveel mogelijk weg te werken. Bij elke maatregel wegen we de impact af op mensen met minder kansen en middelen (bv. armoedetoets) en we onderschrijven voluit een solidariteitsprincipe waarin de sterkste schouders ook de zwaarste lasten dragen. Zo kan het stedelijk beleid mensen die het moeilijk hebben of minder kansen krijgen ondersteunen. We proberen steeds gedifferentieerd beleid te voeren waarbij overheidsmiddelen worden aangewend om maximaal en gericht mentale, sociale, financiële en administratieve ondersteuning te bieden aan wie hulp nodig heeft. Zo zetten we in op een eerlijke en sociaal rechtvaardige Aarschotse samenleving die kansen biedt. (SDG 1, 2, 5, 10, 16)
We onderschrijven de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. In deze visietekst zijn de verschillende doelstellingen aangestipt bij het desbetreffende luik.