Er schuilen vieze addertjes in de Aarschotse basisbegroting

26 Maart 2013

Er zit een kater in je vuilbak! Het nieuwe gemeentebestuur presenteert zijn eerste "basisbegroting" en is naarstig op zoek naar geld. Ze vindt dat in de afvalbak en in de portemonnee van de Aarschotse inwoners en verenigingen!Inderdaad, belastingen verhogen kon echt niet volgens de meerderheidspartijen. Zo klonk het althans voor 14 oktober.

Strikt genomen gebeurt dat niet MAAR de afvalophaling-taks wordt wel verdubbeld!

De Aarschotse inwoners zullen 100% meer betalen voor het ophalen van hun afval. Een gezin met drie kinderen dat zijn best doet om afval te voorkomen, komt op jaarbasis snel aan een factuur van 60 euro en zal dus 120 euro betalen voor dezelfde hoeveelheid afval.

Dit is voor heel wat Aarschotse inwoners dé druppel in deze financieel moeilijke tijden. Ook al verdien je weinig of veel: IEDEREEN zal dubbel moeten betalen! Van een sociaal beleid gesproken.

Groen vraagt dringende de nieuwe tarieven per afvalfractie want deze zijn door de meerderheid nog niet vrijgegeven. ONDUIDELIJKHEID TROEF, echt schandalig.

Daarnaast worden bestaande subsidies voor verenigingen gehalveerd of zelfs afgeschaft!

De eerste gevolgen zijn al duidelijk: het Hageland festival gaat NIET door. We vrezen dat andere zullen volgen. Het hangt soms af van de kleine bijdrage vanuit de stad of een vereniging kan blijven bestaan of iets kan organiseren.

Tot slot is dit een begroting zonder visie, zonder toekomstbeeld, zonder beleidsnota.

De meerderheid verschuilt zich achter de "beheer en beleidscyclus" BBC, die vanaf 2014 in voege zal gaan. Van een ervaren schepen van financiën, een bewierookte parlementair, een gewezen socialistisch oppositielid en een slimme burgemeester, had Groen meer verwacht dan deze basisbegroting met vieze addertjes.

En wetende dat bij de 3de begrotingswijziging in 2012 schepen Verstraeten kwam vertellen dat Aarschot financieel gezond was en dat alles in de toekomst er goed zou uit zien.

De aap komt nu uit de mouw. En voor een keer vinden we groen geen mooie kleur, want de bevolking en verenigingen zullen groen lachen en zich blauw betalen.